ÇOCUKLAR İÇİN ZARARLI OYUNLAR

ÇOCUKLAR İÇİN ZARARLI OYUNLAR

https://egitim.com/cocuklar-icin-zararli-oyunlar-nelerdir

06.10.2023 94

 

Bir oyunun çocuğunuz için zararlı olup olmadığını anlamanın pek çok yolu var. Bu noktada doğru sonucu değerlendirme sistemleri veriyor. Çocukların oynadıkları bilgisayar oyunları genellikle Avrupa dağılımlıdır ve bu oyunlar için özel bir değerlendirme sistemi bulunur. Pan European Game Information (Avrupa Oyun Bilgi Sistemi) veya kısaca PEGI adı verilen değerlendirme sisteminde görevli uzmanlar, oyunları çeşitli suçlara, zararlı alışkanlıklara, şiddet unsurlarına, kumara veya belirli yaşlara uygun olmayan sahnelere yer verip vermediklerine göre değerlendirirler. Buna bağlı olarak da oyun için bir yaş sınırı belirlenir. 

Oyunlarla ilgili bilgiler içerisinde yer alan PEGI etiketleri, yaş sınırlarını gösterir. Etiketlere göre PEGI 3, 3 yaş ve üstü; PEGI 7, 7 yaş ve üstü; PEGI 16, 16 yaş ve üstündekiler için uygun oyunlardır. PEGI 18 etiketli bir oyun, çocukluk çağındaki hiçbir bireye uygun değildir. PEGI etiketinin çocuğunuza uygunluğunu kontrol etmenin yanı sıra sıra çocuğunuzun oynamak istediği oyunları önceden araştırabilir ve bu etiketlere göre oynamasına izin verebilirsiniz. Öncesinde oyunu sizin denemeniz de faydalı bir yöntem olabilir.

 

 

Bu oyunların yanı sıra PEGI 18 etiketiyle etiketlenmiş veya birçok uzman tarafından zararlı olduğu kesinleşmiş yüzlerce oyun bulunuyor. Bu oyunlara karşı dikkatli olmanız ve çocuklarınızı, gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek aktivitelere yönlendirmeniz büyük önem taşıyor. Oyunların PEGI etiketlerine ulaşmak için Pan European Game Information internet sitesinden faydalanabilirsiniz.

Kaynak: https://egitim.com/cocuklaricinzararlioyunlarnelerdir